Heeft u een vraag over uw f’air producten (WTW Filters en probiotica) dan kunt u via onze klantenservicepagina contact met ons opnemen. Aan de rechterkant van deze pagina is een formulier dat u kunt invullen om contact met ons op te nemen. De status van uw ticket kunt u bijhouden in uw account en via uw e-mail adres.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Vind hier uw antwoord op al uw vragen over WTW onderhoud, WTW Filters vervangen, wat WTW is en hoe WTW werkt. Staat uw vraag er nu niet tussen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
1 Wat is WTW
1.1 WTW staat voor warmte terugwinning. Maar wat is dat eigenlijk?
Ventilatie met warmte terugwinning (wtw) is een ventilatiesyteem voor de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van schone lucht binnen huizen en kantoren. De afzuigventielen zitten in de badruimte, het toilet en in de keuken. Het warmte terugwin-systeem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht vervolgens om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. Uiteraard zonder dat de (vieze) afgevoerde lucht zich vermengd met de ‘frisse’ inkomende lucht. De opgewarmde verse lucht wordt via kanalen naar ventielen in het huis geblazen. Uitgebreide informatie vindt u bij het hoofdstuk ínformatie over wtw ventilatie.
WTW staat voor warmteterugwinning. Voor het woord warmteterugwinning wordt ook vaak warmte recuperatie gebruikt.
2 Onderhoud WTW units
2.1 Hoe kan ik mijn WTW unit het beste onderhouden?
U dient met regelmaat uw filters te controleren en te vervangen. De freqeuentie is afhankelijk van uw woonomgeving. Dit komt niet alleen ten goede van uw gezondheid maar ook dat van uw WTW unit. Lees hier meer over het
belang van onderhoudNaast het zelf wisselen en
vervangen van de wtw filters kunt u ook eenvoudig zelf uw WTW unit reinigen. U haalt de WTW filters uit uw systeem en schroeft de voorste afdekplaat los. Vervolgens ziet u de warmtewisselaar, die kunt u er eenvoudig zelf uit halen. Wij adviseren onderhoud met
Probiotica. Uw Systeem en het buizensysteem zijn een ideaal klimaat voor
bacteriën en schimmels. Deze kunt u het beste bestrijden met Probiotica. Lees
hier alles over de werking van probiotica.
Zie ook het hoofdstuk informatie en
videos hoe u het onderhoud zelf kunt doen.
Als u uw ventilatie onderhoud door fairair wilt laten doen dan kunt u de ventilatie-onderhoudspakketten bij ons bestellen. Onderhoud ventilatie
bestellen.
2.2 Hoe vaak moet ik mijn WTW systeem onderhouden?
Klein onderhoud tussendoor kunt u dus goed zelf doen. Het is echter aan te raden eens per 3 a 4 jaar het systeem, inclusief de luchtkanalen, inwendig te laten inspecteren en te reinigen. De mate van onderhoud is afhankelijk van uw woonomgeving. Via fairair kunt u ook uw onderhoud bestellen. Neem daarvoor contact met ons op.
2.3 Verzorgt fairair ook onderhoud van WTW units?
Ja, u kunt bij ons ook terecht voor onderhoud aan uw WTW units. Wij doen dit op een maatschappelijk en natuurlijk verantwoordelijke manier. Dat betekent dat er geen chemicalien gebruikt worden die in het milieu kunnen belanden. Onze reiniging heeft vele voordelen ten opzicht van conventioneel reinigen. U kunt onze onderhoud ventilatie pakketten hier vinden.
Wilt u ventilatie onderhoud inkopen voor een VvE dan kunt u contact opnemen met onze service afdeling. Zij kunnen u voorzien van interessante kortingen op uw ventilatie-onderhoud.
Stuur een email naar [email protected].
3 Vervangen WTW Filters
3.1 Wanneer moet ik mijn WTW filters vervangen?
U moet uw
WTW Filters gemiddels 2 keer per jaar vervangen. Ook dit is afhankelijk van uw woonsituatie. In steden of aan drukke wegen zal dit frequenter zijn dan op in landelijke gebieden. Controleer dus regelmatig uw filters.
Was of stofzuig de filters niet. De structuur van de filters wordt aangetast waardoor de densiteit van het filter verandert. Daardoor wordt er minder vuil afgevangen. Het vervangen kunt u
eenvoudig zelf doen.
3.2 Hoe moet ik de WTW filters vervangen?
U kunt filters grofweg in 2 groepen verdelen: filters mét en filters zonder draadframe. Een draadframe is een metaal gebogen frame waar het filter omheen bevestigd is. Filters met draadframe worden o.a. gevoerd door de merken:
AWB, Brink, Orcon, Ned-Air, Rucon en Velu.
Bij het vervangen van draadframe filters gaat u als volgt te werk:
- Haal de spanning van het apparaat door de stekker uit het stopcontact te halen. Laat de stekker er echter nooit te lang uit.
- Verwijder het paneel aan de voorkant door te schuiven of te draaien. Voor de exacte verwijdering verwijzen wij naar de handleiding van uw systeem. Als u deze niet bij de hand hebt, kunt u deze op onze site raadplegen. Klik hier!
- Trek vervolgens de vervuilde filters uit het systeem.Plaats de nieuwe schone filters in het apparaat. Voor een optimaal gezond binnenklimaat adviseren wij de filters goed in te spuiten met een probiotica om schimmels en bacteriën tegen te gaan. Maar ook om vieze, muffe luchtjes te verwijderen. U vindt er meer informatie over op onze site bij probiotica en ons f’air filterspray product.
- Plaats het voorpaneel van het systeem terug op uw systeem.Stop de stekker terug in het stopcontact en het systeem start automatisch op.
Filters zonder draadframe worden o.a. gevoerd door de merken:
Zehnder J.E. StorkAir, AGPO Ferolli, ITHO Daalderop, Bergeschenhoek en Zehnder
Bij het vervangen van filters zonder draadframe gaat u als volgt te werk:
- Aan de voorkant kunt u de filters eenvoudig met handvaten uit het systeem trekken.
- Haal de vervuilde filters van de frames.
- Schuif de nieuwe filters over de houders en bevestig ze goed. Schuif ze in uw systeem.Voor een optimaal gezond binnenklimaat adviseren wij het apparaat en de filters goed in te spuiten met een probiotica om schimmels en bacteriën tegen te gaan. Maar ook om vieze, muffe luchtjes te verwijderen. U vindt er meer informatie over op onze site bij probiotica en ons f’air filterspray product.
- Stop de stekker terug in het stopcontact en het systeem start automatisch op.
3.3 Welk type filter moet in mijn WTW systeem?
Er zijn veel verschillende merken en types. Ook zijn er types die hetzelfde zijn maar een andere merknaam hebben. Als u niet zeker weet welk merk wtw systeem u heeft dan kunt u ook op andere manieren achterhalen welke filter u nodig hebt.
- Meet het formaat van uw filters op en zoek hier op de site
- Heeft u draadframe filters? (metalen frame met filterdoek er om heen gestikt)
- Heeft u een washand model? (filterdoek gestikt als een washand)
- Heeft u een insteek model? (filter met zomen waar pennen in gestoken kunnen worden.
Als u op formaat zoekt op onze site vindt u waarschijnlijk een aantal verschillende filters. Bij elke filter staan dergelijke specificaties vermeld. Bent u niet zeker, dan kunt u ons altijd een
email sturen met details (photo) en wij helpen u verder.
3.4 Welk WTW systeem heb ik thuis?
Er bestaan verschillende ventilatiesystemen.
- Ventilatiesysteem waar alleen vervuilde lucht wordt afgevoerd. Er wordt door het systeem geen verse lucht aagevoerd. Deze systemen hebben geen filters. Er komt immers geen verse lucht van buiten wat gefilterd moet worden.
- Ventilatiesysteem waar zowel wordt afgevoerd als lucht wordt toegevoerd. Deze systemen hebben filters. Op het typeplaatje kunt u het type systeem vinden en vervolgens de juiste filters op onze site vinden.
Bent u nog niet zeker van het type of heeft u aanvullende vragen, dan kunt u ons bellen of een mail sturen naar
[email protected]
3.5 Waarom zijn schone wtw filters belangrijk?
Schone wtw filters zijn belangrijk voor de gezondheid van u en uw naasten. Maar ook voor het behoud van uw ventilatiesysteem. Vuil,
bacteriën en schimmels hopen zich op in de filters. Na verloop van tijd raakt de filter verzadigd waardoor uw systeem harder moet werken om de luchtcirculatie rond te krijgen. Dat kost energie en dus geld. Daarnaast is de kans dat slechte bacteriën in uw binnenklimaat terecht komen wat slecht is voor uw gezondheid.
3.6 Waar kan ik een handleiding vinden voor het vervangen van WTW filters?
Handleidingen zijn te vinden op
onze handleidingen pagina. fairair heeft van veel verschillende merken en leveranciers de handleidingen verzameld. Mocht u uw apparaat er niet tussen kunnen vinden,
stuur ons dan een email en wij helpen u graag verder.
3.7 Welke filtertypen en filterklassen zijn er?
Fillterklasse is een term die gebruikt wordt bij luchtfilters om de efficiency van een filter weer te geven. Een filterklasse wordt toegekend aan de hand van testen die zijn opgenomen in de Europese EN779 norm. Voor grove filters wordt de afvangst van een teststof gemeten en voor fijne filters wordt een DEHS efficiency test uitgevoerd (zie normen). Aan de hand van het afgevangen percentage vervuiling wordt een filterklasse toegekend. Hier kunt u een schematisch overzicht bekijken.
filterklassen wordt aangegeven met G en F.
- G1 tot en met G4
- F5 tot en met F9
- G staat voor Grof filter en F voor Fijn filter
4 Verzenden
4.1 Wanneer wordt mijn bestelling bezorgd?
U kunt bij ons kiezen voor levering met PostNL of DHL. Kiest u voor PostNL dan wordt uw bestelling de volgende dag geleverd. Als u uw bestelling in het weekend plaatst dan wordt uw pakket op dinsdag geleverd. PostNL verwerkt op zondag en maandag geen pakketten. Kiest u voor DHL dan is de levertijd 2 tot 4 dagen. Ook dit is afhankelijk van het moment van bestellen. Ook DHL verwerkt geen pakketten op zondag.
4.2 Met welke partijen verzenden jullie mijn pakketje?
Dit is afhankelijk van het gekozen product. De pakketten die smal en klein genoeg zijn voor de brievenbus versturen wij via PostNL. De pakketjes die groter en/of zwaarder zijn versturen wij via PostNL of DPD. Daarin heeft u de keuze. PostNL is iets hoger in prijs maar zal waarschijnlijk iets eerder geleverd worden.
4.3 Is mijn bestelling verzekerd
Bestelt u met uw creditcard dan is uw bestelling door uw creditcard maatschappij verzekerd. Mocht er een probleem optreden tijdens de verzending dan kunt u
contact opnemen met ons en bespreken wij het probleem met u en zoeken we naar een manier om een vervangend product op te sturen.
4.4 Wat kost het verzenden van een pakketje?
Als u een product of meerdere producten toevoegt aan uw winkelwagen dan kunt u daar berekenen wat de kosten voor verzending zullen zijn. De exacte kosten zijn afhankelijk van hoeveelheid, volume, gewicht en het verzendadres.
5 Betalingen
5.1 Hoe kan ik bij fairair betalen?
In onze webshop op fairair.eu kunt u betalen met de meest gangbare betaalmiddelen. U kunt onder andere betalen met iDeal, Paypal, Sofortbanking, MisterCash, Mastercard en Visa.
Op onze
betaalmethodes pagina hebben wij een uitgebreide beschrijving geplaatst per mogelijkheid.
5.2 is het veilig om bij fairair te betalen?
Ja!
wij gebruiken MOLLIE als payment provider. Zij zijn een gespecialiseerde Payment Service Provider en doen al onze betaalafhandelingen in een beveiligde omgeving. Daardoor bent u verzekerd van een veilige afhandeling van uw betaling.
Mollie is vergunninghouder bij de DNB (De Nederlandsche Bank). Wilt u meer weten over de betaalmethoden die fairair hanteert dan kunt u onze pagina over betaalmethoden bezoeken. Daar staan uitgebreidere beschrijvingen per methode.
6 Retourneren
6.1 Wat is de uiterlijke termijn van retourneren?
De uitelijke wettelijke termijn voor annulering is 14 dagen. Daarna heeft u nog 14 dagen om het product terug te sturen in originele verpakking en ongebruikte staat. Bekijk voor meer informatie
onze verzenden en retouren pagina.
6.2 Hoe kan ik mijn WTW Filter retourneren naar fairair?
U kunt uw wtw filters terugsturen naar fairair door een
e-mail naar onze service afdeling te sturen met daarin het verzoek tot retourneren van de aangekochte wtw filters. Wij zullen dan met u in contact treden en zorgen voor een juiste retourafhandeling of vervanging van uw filter.
6.3 Kan ik mijn geld terugkrijgen bij een retour?
Mocht u onverhoopt toch niet tevreden zijn over uw product en uw geld terug willen dan kunnen wij daar uiteraard zorg voor dragen. Natuurlijk is het ook mogelijk om kosteloos een vervangend artikel te ontvangen. Neem hiervoor contact op met ons
via ons service e-mail adres.
6.4 Kan ik een ander WTW Filter krijgen als ik niet tevreden ben?
Als u niet tevreden bent willen we graag van u weten waarom u niet te tevreden bent. Vervolgens kijken we samen naar een oplossing. En dat kan zijn dat u een nieuwe set filters toegestuurd krijgt.
7 Probiotica
7.1 Wat is probiotica eigenlijk?
Probiotica is een totaal nieuw alternatief voor de conventionele desinfecteermiddelen. Het is een
samengesteld biologisch product dat detergenten, enzymen en probiotica bevat. Oftewel goede bacteriën in strijd tegen slechte bacteriën. Onschadelijk voor mens en dier. Deze
probiotische middelen zorgen dus voor een stabiele en gezonde microbiële omgeving. Goed ter berscherming van uw systeem en goed voor uw binnenklimaat en dus uw gezondheid.
7.2 Waarom is probiotica van f'air goed voor mijn wtw filters en wtw unit?
Filters, ventilatiekanalen en de wtw unit zelf zijn
een ideaal klimaat voor bacteriën en schimmels. Vervuiling is in alle opzichten slecht voor uw gezondheid. Maar ook voor het systeem.
f’air probiotica gaat de strijd aan tegen deze schimmels en bacteriën en zorgt ervoor dat uw systeem langer in goede conditie blijft en voorkomt dat bacteriën in uw binnenklimaat terecht komen.
7.3 Welke Probiotica kan ik het beste gebruiken voor mijn wtw filters
Voor het impregneren van uw wtw filters kunt u het beste de
f'air filterspray gebruiken. U spuit licht uw filters in voordat u ze terugplaatst in uw wtw ventilatie systeem. Het is aan te raden dit ook tussendoor af en toe te doen. U zult zien dat uw filters langer mee gaan.
7.4 Welke Probitoca kan ik het beste gebruiken voor mijn WTW systeem?
Afhankelijk van de mate van vervuiling gebruikt u
f'air probiotica Power cleaner voor de zwaardere vervuiling of de
f'air Foam cleaner voor normale vervuiling. Wilt u zien hoe u eenvoudig zelf uw wtw unit met probiotica kunt onderhouden? Wij hebben dat
voor u opgeschreven en ook hebben wij
instructievideo's geplaatst zodat het nog duidelijk voor u is.
8